Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά την ιταλική αγορά

Καταγράφει κατακόρυφη άνοδο εξαγωγών και μεριδίου, απειλώντας το αυστριακό για τη δεύτερη θέση - Ποιες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στη Ρώμη

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες, το ελληνικό γιαούρτι φαίνεται ότι κατακτά ακόμα μία μεγάλη αγορά… Αυτή της γειτονικής μας Ιταλίας.
Μερίδια και εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί – και ακόμα περισσότερο – τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η μία μετά την άλλη οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου να ρίχνουν συνεχώς μεγαλύτερο βάρος στη χώρα, αυξάνοντας και τις επενδύσεις τους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Τα στοιχεία έκθεσης του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Ρώμη είναι αποκαλυπτικά :
Οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα προς την Ιταλία, από 8,57 εκατ. ευρώ το 2011, έφτασαν τα 21,5 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ ήδη, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014, οι εξαγωγές έφτασαν ακόμα πιο ψηλά σε αξία, στα 28,77 εκατ. ευρώ !
Στο ίδιο διάστημα, ο όγκος των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού προς την Ιταλία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί : 3,44 εκατ. κιλά το 2010, 7,56 εκατ. κιλά το 2013, 9,56 εκατ. κιλά το εννεάμηνο του 2014 !

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που δημοσιεύει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το μερίδιο του ελληνικού γιαουρτιού στην Ιταλία αυξάνεται διαρκώς :
Η Ελλάδα είναι πλέον η τρίτη προμηθεύτρια χώρα της Ιταλίας σε γιαούρτι.
Εκτιμάται, όμως, ότι εάν οι εξαγωγές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε το ελληνικό θα προσεγγίσει απειλητικά το αυστριακό γιαούρτι, που είναι στη δεύτερη θέση. Δείτε γιατί :
Ενώ το μερίδιο του ελληνικού γιαουρτιού ήταν 8,69% το 2012, αυξήθηκε σε 11,31% το 2013 και το εννεάμηνο του 2014 έφτασε το 17,34%. Αυτό οδήγησε στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, από 12,91 εκατοστιαίες μονάδες το ’12, σε 3,96 το 2014 !
Την πρώτη θέση διατηρεί σταθερά η Γερμανία, με εξαγωγές προς τη Ρώμη αξίας 78,43 εκατ. ευρώ και μερίδιο 47,27%.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Πρώτη στην ιταλική χώρα έκανε την εμφάνισή της η ΦΑΓΕ, με την 100% θυγατρική της, FAGE ITALIA, που ασχολείται με τη διανομή.
Δεύτερη σε μερίδιο μεταξύ των ελληνικών γιαουρτιών είναι η Vivartia, η οποία μάλιστα, πριν από ένα χρόνο, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας, ώστε η Granarolo, Νο1 γαλακτοβιομηχανία στη χώρα, να διανέμει τα προϊόντα της.
Εξαγωγές στην ιταλική αγορά κάνουν ακόμη η Μεβγάλ, η Κρι-Κρι, ο Όλυμπος, η Φάρμα Κουκάκη, και η Τυράς.


www.candianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου